Gasveren - opties

Er zijn voor de DICTATOR gasveren een aantal opties mogelijk:

Oliekamer     Ventiel     Beschermpijp    Afdrukveer

Oliekamer (4) : Een oliekamer wordt toegepast wanneer een gasveer horizontaal wordt geplaatst of dat zijn positie meer dan 30o t.o.v. verticale plaatsing afwijkt. Bij gasveren, waarvan de zuigerstang naar beneden is geplaatst, is geen oliekamer noodzakelijk omdat de olie in de cilinder de dichting constant smeert. Let op: gasveren met een oliekamer zijn qua totaallengte iets langer.

Bijna alle DICTATOR gasveren zijn met een oliekamer te leveren. Wanneer een oliekamer in een gasveer wordt toegepast wordt verhindert dat de dichting, welke de zuigerstang afdicht, uitdroogt en niet meer goed zal functioneren. De wrijving zal op deze manier minimaal zijn en zo is een lange levensduur gewaarborgd.


Ventiel (5) : Deze optie is aan te bevelen indien de benodigde druk van te voren niet exact is vast te stellen zoals bij monstergasveren of enkele stuks. Het ventiel zit axiaal in de bodem van de cilinder en is door inbusboutje met een 'o'-ring geborgd.

Werking van ventiel : Verwijder het inbusboutje aan de cilinderzijde met behulp van een inbussleutel. Let op de 'o'-ring aan deze schroef. Er zijn ook types van gasveren die een ventiel hebben maar zonder inbusboutje. Steek nu een stift (diameter circa 2,5 mm.) in het vrijgekomen gat. Sla nu met een kleine hamer (200 gram) kort op deze stift.  Maximaal na vijf slagen testen of de gasveer nu goed functioneert. Mocht het zo zijn dat u teveel druk heeft afgelaten dan kunnen wij de gasveer, tegen geringe kosten, opnieuw voor u vullen.

Attentie: i.v.m. zeer hoge gasdruk bij het aflaten altijd een veiligheidsbril dragen. Bij een defect ventiel kan het inbusboutje onder druk staan en na het losdraaien door het gas gelanceerd worden. Ook is het mogelijk dat de olie die zich in de cilinder bevindt eruit kan spuiten. Houdt daarom het einde van de gasveer met het ventiel altijd naar boven en van u af gericht.


Beschermbuis (6) :


Op plaatsen waar de kans groot is dat de zuigerstang vuil of beschadigd zal worden (b.v. in veegmachines of zandstraalcabines), dient een beschermbuis toegepast te worden. Deze beschermt de zuigerstang en zal de levensduur aanzienlijk verlengen. Op aanvraag is het mogelijk een tweede beschermbuis over de eerste wordt aangebracht, de zogenaamde dubbele beschermbuis.


Afdrukveer (7) : Wanneer u gasveren toepast, om na het ontgrendelen een klep automatisch te laten openen, adviseren wij om gebruik te maken van gasveren met aanvullend een afdrukveer. Deze spiraalveren zorgen ervoor dat de beginwrijving van de zuigerstang langs de afdichting, wordt overwonnen, ook wanneer de gasveer langere tijd niet in beweging is geweest. Deze afdrukveren kunnen in het binnenste van de cilinder maar ook op de zuigerstang worden aangebracht. Vraag onze deskundigen om advies welke uitvoering u het beste voor uw toepassing kunt gebruiken. Gasveren in combinatie met een afdrukveer worden met name toegepast bij automatisch openende luiken en ramen die als nooduitgang gebruikt kunnen worden of er voor dienen om bij brand de rook af te voeren.