DICTATOR - Explosie-beveiligde magneet met aansluitdoos  
Ex-Deurhoudmagneten Explosiebeveiligde deurhoudmagneet met aansluitdoos                                 PDF documentatie
DICTATOR electromagneten voor Ex omgeving De DICTATOR deurhoudmagneten EM GD .. Ex...em bestaan uit een magneet en explosie-beveiligde aansluitdoos met eigen aansluitklemmen. Deze uitvoering kan daarom, zonder dat er extra explosiebeveiligde verdeeldozen benodigd zijn, direct aangesloten worden. De aansluiting vindt plaats op de aansluitklemmen in de aansluitdoos. De kabelaansluiting vind plaats in de aluminium aansluitdoos. De aansluitkabel wordt door een gekeurde wartel type ATEX M20x1,5 in de aansluitdoos gevoerd. Als toevoerleiding dient een kabel met een buitendiameter van 5 tot 10 mm en een maximale aderdiameter van 2,5 mm2 toegepast worden. De magneet in de uitvoering EM GD Ex m/e is in de ontstekingsklasse „ingegoten/gekapseld m“ en de aansluitdoos in de explosie beveiligde klasse „verhoogde zekerheid e“ uitgevoerd.


Montage De DICTATOR explosiebeveiligde magneet met aansluitdoos wordt aan de wand achter de deur bevestigd, die opengehouden dient te worden. Om een veilige en stabiele bevestiging direct op de wand mogelijk te maken, adviseren wij om hiervoor de speciale montageplaat te gebruiken bestelnr. 205252 (zie volgende pagina), waar de magneet met 2 bouten M4 op wordt bevestigd. Als contraplaat voor de magneet wordt op de deur een ankerplaat bevestigd. Let er bij de keurze van de ankerplaat op dat de diameter hiervan altijd groter of tenminste gelijk moet zijn aan die van de magneet.

BELANGRIJK: De ingegoten uitvoering met explosie-beveiligde klasse "Ex .. m" kan direct aan een DICTATOR netdeel worden aangesloten. In principe dient elke magneet als kortsluitingsbeveiliging uitgevoerd te worden met een zekering van max. 3 x IB volgens IEC 60127-2-1 (G-zekering 200 mA Type M). Voor het aansluiten van de massa draad met een minimale doorsnede van 4 mm2 is op de montageplaat een aansluitklem aangebracht.

LET OP: Volgens de brandweervoorschriften moet van de deurhoudmagneet die een branddeur openhoudt, d.m.v. een schakelaar de stroomvoorziening onderbroken kunnen worden (EX beveiligde onderbrekingsschakelaar bestelnr. 700323). De aansluitkabel moet in een behuizing aangesloten worden volgens „EN 50014 Abs. 1.2.“, wanneer dit in een explosiegevaarlijke ruimte plaatsvindt. U dient bij de montage en aansluiting de desbetreffende voorschriften voor explosiegevaarlijke ruimtes in acht te nemen.
 

 

 


Maten Afmetingen explosiebeveiligde houdmagneet met behuizing

Bestelgegevens Type Expl. beveiligde kl. Bestelnr.
Houdmagneet EM GD 50 Ex 85 m EX-klasse EEx em II T6 040157
Houdmagneet EM GD 70 Ex 99 m EX-klasse EEx em II T6 040159

Beide types hebben een aansluitbehuizing en een wartel PG 11.

De DICTATOR explosie-beveiligde deurhoudmagneten komen in hun bouwklasse van explosie beveiligde bedrijfsmiddelen overeen met groep II en zijn in alle explosiegevaarlijke bereiken van de zone's 1 en 2 in te zetten (dit komt overeen met VDE 0165). Voor toepassing in de ondergrondse mijnbouw gelden bovendien nog strengere voorschriften.

De explosie-beveiligde deurhoudmagneten zijn in twee uitvoeringen leverbaar. Ze worden standaard in een ingegotengekapselde uitvoering (EEx m) gefabriceerd. Op aanvraag kan ook de uitvoering in de explosie beveiligde klasse "EEx ib"  (eigenzeker) worden geleverd. Hierbij is de eis dat de magneet aan een eigenzeker stroomnet met een maximaal mogelijke kortsluitstroom van 86 mA aangesloten wordt. 

Alle DICTATOR explosie-beveiligde magneten zijn standaard met een vrijloopdiode uitgerust. Bij een foutieve aansluiting voorkomt de ingebouwde sperdiode dat de vrijloopdiode defect raakt.

De deurhoudmagneten EM GD 60 F zijn in Duitsland door het "Physikalisch-Technischen Bundesanstalt Braunschweig"" goedgekeurd  Goedkeuringsnr. van de magneet in de explosie beveiligde klasse "eigen zekerheid ib" Ex-95.C.4004; Goedkeuringsnummer van de magneet in explosie beveiligde klasse "ingegotengekapseld m" Ex-95.D.2185X.

Technische details Deurhoudmagneet EM GD  50 Ex m 70 Ex m
Aansluitspanning  24 V DC ±10 % 24 V DC ±10 %
Stroomopname 67 mA (1,6W) 70 mA (1,7W)
Houdkracht/Remanent 550N/0N 1450N/0N
Beschermklasse IP 66 IP 66
Expl. bev. klasse kabeluitvoering EEx m II T6 EEx m II T6
Expl. bev. klasse aansluitklemmenblok EEx m/e II T6 Eex m/e II T6
Inschakelduur 100% 100%
Omgevingstemperatuur -20°C tot +40° -20°C tot +40°
Oppervlakte Magneet verzinkt, aansluitbehuizing grijs gelakt

Montageplaat t.b.v. wandmontage

Om bij montage op een poreuze ondergrond toch een zekere en stabiele bevestiging mogelijk te maken, adviseren wij bij de deurhoudmagneten type EM GD 50 Ex 85 en type EM GD 70 Ex 99 aanvullend een montageplaat te gebruiken.

De magneet zelf is dan bevestigd op een grondplaat met 4 bevestigingsgaten, die ervoor zorgen dat de montage eenvoudig en probleemloos kan gebeuren.

Montage

De DICTATOR montageplaat voor de deurhoudmagneten EM GD 50 Ex 85 en EM GD 70 Ex 99 wordt met 4 verzonken schroeven Ø 5 aan de wand achter de deur bevestigd, die opengehouden dient te worden. Daaropvolgend wordt de magneet met 2 M4 schroeven op de montageplaat geschroefd.

Maten
Bestelgegevens Montageplaat t.b.v. wandmontage 205 252