DICTATOR - Industriële rookmelder serie RM 2000
Rookmelders Rookmelder RM 2000 PDF documentatie

DICTATOR rookmelder RM 2000 

Rookmelders serie RM 2000 worden veelal toegepast bij vastzetinstallaties voor brandbeveiligde doorgangen. Het benodigde aantal rookmelders en de plaats van montage zijn volgens de Duitse normen vastgelegd in de "Richtlinien für Feststellanlagen" van het "Institut für Bautechnik" te Berlijn.

Wordt in een ruimte een bepaalde rookconcentratie overschreden of registreert de geïntegreerde temperatuursensor een temperatuurstijging van boven de 65o C, dan opent zich in de rookmelder een potentiaalvrij relaiscontact. Dit contact stuurt in de regel een deurhoudmagneet, deursluiter of een deuraandrijving aan. Hierdoor wordt een branddeur direct automatisch gesloten.

Het alarmsignaal kan over twee gescheiden potentiaalvrije relaiscontacten doorgestuurd worden. Gelijktijdig gaat er bij alarm een, op de rookmelder aanwezig en goed zichtbare, rode lichtdiode branden.

De grote ruimte rond de draadklemmen in de sokkel vereenvoudigt de elektrische aansluiting. Het huis van de rookmelder is van slagvast en onbreekbaar materiaal. De volledig, in kunsthars gegoten elektronica is zodanig beschermd, dat de rookmelder zelfs ook in vochtige ruimten functioneert.

De rookmelder RM 2000 is door het "Institut für Bautechnik" in Berlijn goedgekeurd voor toepassing bij vastzetinstallaties voor branddeuren (goedkeuringsnr. Z-6.5.-1335). De productie wordt in Duitsland regelmatig door het "Verband der Sachversicherer" (VdS, Köln) gecontroleerd.

 

Technische details Aansluitspanning  24 V DC (±15 %, -10%)
Stroomopname 35 mA
Gevoeligheid rook unit 0,2 dB / m
Gevoeligheid temperatuur sensor 65° C
Capaciteit relaiscontact 24 V / 1,0 A
Maten
Montage Indien u de rookmelder bij branddeuren wilt toepassen, houdt u dan rekening met de richtlijnen voor vastzetinstallaties.

In de rookmelder is geen transformator geïntegreerd. Sluit de 24 V gelijkstroom aan op de klemmen 1 en 6 (zie aansluitvoorbeeld hieronder). De klemmen 2 en 3 kunt u gebruiken voor een potentiaalvrij relaiscontact (contact 'a'), welke bij een alarmsituatie of bij stroomuitval opent. Een tweede relaiscontact (contact 'b' ) is te gebruiken via de klemmen 4 en 5.

Terwijl het contact 'a' altijd opent, kan het contact 'b' afhankelijk van type rookmelder openen of sluiten:

type 040500: 'b' wordt geopend bij een alarm
type 040502: 'b' wordt gesloten bij een alarm 

Wanneer u meerdere rookmelders serieel geschakeld aansluit, plaats dan een brug tussen de klemmen 1 en 2 (zie aansluitvoorbeeld onder).

Plaats de rookmelder zodanig in de sokkel, dat de rode lichtdiode boven de markeringsstreep van de sokkel ligt. Draai de rookmelder vervolgens een anderhalve centimeter naar rechts, totdat hij vast klikt. De rookmelder is voor toepassing gereed.

De wettelijk verplichte onderbrekingsschakelaar kunt op iedere gewenste positie tussen de aanvoer naar de magneet of deursluiter plaatsen.

Opmerking : Bescherm de rookmelder voor stof, verfdampen, vocht e.d., daar anders de mogelijkheid bestaat dat de rookmelder niet meer goed zou kunnen functioneren.

Aansluit-
voorbeeld
Bestelgegevens Bestelnummer 
040 500 Rookmelder serie RM 2000 met geïntegreerde temperatuursensor.
040 502 Zoals nummer 040 500, met relaiscontact 'b', bij alarm sluitend.
040 540 Sokkel voor rookmelder uit de serie RM2000
040 570 Console voor bevestiging aan de wand
040 550 Netdeel 24 V DC / 0,4 A
040 552 Netdeel 24 V DC / 0,8 A
040 005 Onderbrekingsschakelaar