DICTATOR - IndustriŰle rookmelders serie RM 2000
Rookmelders Rookmelder RM 3000 PDF documentatie
Rookmelder RM 3000

De DICTATOR optische rookmelders serie RM 3000 worden toegepast in bijvoorbeeld ruimtes met branddeuren die worden opengehouden door elektrische deurhoudmagneten. Deze werken met het zogenaamde 'verstrooide licht' principe zonder gebruik te maken van radioactieve preparaten.  Bij een alarmtoestand wordt eerst 3x gecontroleerd of er daadwerkelijk sprake is van een alarm. Wanneer dit het geval is, wordt het in de sokkel ge´ntegreerde relais naar de deurhoudmagneet uitgeschakeld, wat tot gevolg heeft dat de branddeur wordt losgelaten en dicht zal lopen.

Technische details Aansluitspanning  18 tot 28 V DC
Stroomopname 25 mA bij 24 V; 62 mA bij een alarm
Temperatuurbereik (rookmelder) -20o C tot 60o C
Capaciteit relaiscontact 1,0 A bij 24 V DC
Contact spanning 50 V (max.)
Contact stroom 1 A (niet inductief)
Beschermingsklasse IP 43 (RM 3000)
Maten
Alle melders uit de serie 3000 zijn uitwisselbaar met de relaissokkel RS 3000, dit betekent dat een rookmelder zonder problemen tegen een warmtemelder uitgewisseld kan worden. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden dat warmtemelders mogen niet toegepast bij branddeuren van vluchtwegen. Warmtemelders worden ook toegepast bij branddeuren waar bij rookmelders vaak een loos alarm afgeven i.v.m. stoffige of rokerige ruimtes.

Om de rookkamer van de rookmelder tegen vervuiling te beschermen gedurende montage, is deze voorzien van een rode stofkap. Deze dient bij de in bedrijf name van de deuren verwijderd te worden. Voor montage van de melder bij afgehangen plafonds is een inbouwsokkel met omlijsting leverbaar (Bestelnr. 040 842). 

Een probleemloze plafondmontage wordt, ook bij een grote boortolerantie van de bevestigingsgaten, mogelijk gemaakt door 2 sleufgaten. De sokkel uit de serie RS 3000 heeft een grote binnendiameter en 5 groot uitgevoerde kabelaansluitingen. Het invoeren van de kabel kan van achteren, of wanneer de openingen zijn weggebroken, ook aan de zijkant plaats vinden.De melder wordt door middel van een eenvoudige draaibeweging met de wijzers van de klok mee vastgedraaid. Wanneer de melder zich niet langer op de sokkel bevindt (bijv. door diefstal), zal er een alarm worden gegeven.
Aansluit-
voorbeeld
Aansluit-
voorbeeld
3 melders
Relais-
sokkel
Sluit het volgens de richtlijnen vereiste aantal rookmelders aan op ÚÚn van onze netdelen. Let er bij de keuze van het netdeel wel op dat de stroomopname van alle aangesloten apparaten het vermogen van het netdeel niet overschrijdt. 

De brandmelders uit de serie 3000 met relaissokkel hebben in alarmtoestand een stroomopname van maximaal 62mA per melder.

Montage Wanneer het voorkomt dat u meerdere melders moet toepassen, kunt u deze zeer eenvoudig in de schakeling integreren. Het netdeel en de onderbrekingsschakelaar dienen altijd aan de eerste melder te worden aangesloten. 

Voor de deurhoudmagneet geldt dat deze altijd op de relaissokkel van de laatste melder moet worden aangesloten.

DICTATOR deurhoudmagneten en deuraandrijvingen beschikken standaard over een vrijloopdiode. Voor omvangrijkere schakelingen zijn extra relais mogelijk, die door het ge´ntegreerde relais kan worden aangestuurd. 

Bestel-
gegevens
Bestelnummer 
040 800 Rookmelder serie RM 3000
040 841 Sokkel met ge´ntegreerd schakelrelais en analyse elektronica
040 842 Inbouwsokkel met omlijsting voor verlaagde plafonds
040 550 Netdeel 24 V DC / 0,4 A
040 552 Netdeel 24 V DC / 0,8 A
040 005 Onderbrekingsschakelaar