DICTATOR - RTS buisdeursluiters. De 'onzichtbare' sluitoplossing, met instelbare sluitsnelheid, voor poorten en hekken.  

  Downloads PDF's   Logo BouwConnect Bibliotheek  

DICTATOR - buisdeursluiter RTS

NL  PDF documentatie BIM model RTS-d  
RTS buisdeursluiters, de 'onzichtbare' oplossing voor het zelfsluitend maken van deuren of poorten EN  PDF documentation BIM model RTS-e  

 

DE  PDF Dokumentation BIM model RTS-t  
  FR  PDF documentation BIM model RTS-u  
  ES  PDF documentación    
        DICTATOR RTS buisdeursluiters        

 

De DICTATOR buisdeursluiter RTS is een perfecte oplossing om deuren of poorten zelfsluitend te maken. De sluiter is praktisch onzichtbaar vanwege het feit dat deze in de deur of poort wordt ingebouwd. De flexibele overbrenging is alleen nog zichtbaar wanneer de deur in geopende stand staat.

De buisdeursluiter RTS wordt vaak toegepast in buitendeuren daar waar géén deurdranger gemonteerd kan worden. De verdekte inbouw beschermt de sluiter tegen weersinvloeden en maakt hem minder gevoelig voor vandalisme.

De RTS is bijzonder geschikt voor inbouw in stalen of aluminium  deuren en kan ook probleemloos in reeds bestaande deuren worden toegepast.  Voor houten deuren, met een minimale deurblad dikte van 40 mm. is een RTS met speciale bevestigingsplaten leverbaar.

Door de slijtvaste flexibele overbrenging is de RTS in veel situaties toepasbaar. Weliswaar moeten deze situaties voldoen aan de maatvoering zoals afgebeeld bij de diverse typen. Afhankelijk van het type RTS kunnen de deuren tot 180o geopend worden. 

       Detail toepassing RTS buisdeursluiter
    

Klik hier voor een overzicht van de diverse modellen

Technische gegevens Materiaal Staal
  Deur openingshoek 90o - 180o (afhankelijk van type)
  Gewicht van de deur tot 80 kg.
  Hoogte van de deur tot 2500 mm.
  Breedte van de deur 650/750 mm tot 1150 mm
  Deursoorten staal, aluminium en hout
  Sluitsnelheid Instelbaar


De buisdeursluiter RTS wordt in het deurblad ingelaten. De flexibele overbrenging wordt met de contraplaat aan de kozijnstijl verbonden. Bij het openen van de deur wordt de overbrenging naar buiten getrokken en de sluitveer in de buis gespannen.

De sluitsnelheid is instelbaar en kan afhankelijk van de deurbreedte en het deurgewicht aangepast worden.

Montage
De buisdeursluiter RTS dient zo dicht mogelijk bij het scharnier in het deurblad ingelaten worden. Bij stalen- of aluminium deuren kan dit meestal probleemloos in het onder- of tussendorpel profiel. Bij houten deuren is het eenvoudiger om boven- of onder in de deur een sleuf te frezen waar de sluiter ingelaten wordt.
Voor de bevestiging van de sluiter en de contraplaat in aluminium- of stalen deuren is het raadzaam versterkingsplaten toe te passen. De sluiter dient zodanig geplaatst te worden dat de flexibele overbrenging naar de kozijnstijl wijst (toegang tot instelschroef). 

De contraplaat dient op dezelfde hoogte en positie als de bevestigingsplaat op de kozijnstijl gemonteerd te worden. Schroef nu het zelfborgende oog in de contraplaat. Het asymmetrisch oog compenseert het eventueel kleine hoogteverschil tussen de sluiter en de contraplaat. De afstand van het oog tot voorkant contraplaat bepaalt de eindslag van de sluiter. Wordt het oog helemaal ingedraaid, dan is er géén eindslag. De eindslag wordt vergroot door het uitdraaien van het oog (verstelbaarheid max. 15 mm).

Attentie: De schroefdraad van het oog is voorzien van een speciaal zelfborgende lak welke ca. 30 minuten na het indraaien van het oog een vaste verbinding vormt.

Aansluitend dient de gaffel van de sluiter d.m.v. de borgpen verbonden te worden met het oog. Door het regelmatig invetten van deze verbinding voorkomt u eventuele slijtage aan de gaffel. Nu de deur helemaal openen en de stift in de flexibele overbrenging verwijderen.

Instellen
Voor het instellen van de sluitsnelheid dient de deur vanaf 45o tot 90o geopend te worden, steek vervolgens de lange zijde van de meegeleverde inbussleutel in de schuine boring van de flexibele overbrenging tot de sleutel in de stelschroef 'grijpt'. Het draaien in de richting met de wijzers van de klok heeft een langzamere sluitsnelheid als resultaat. Na elke halve slag dient de snelheid van de deur gecontroleerd te worden.

Attentie: Wanneer de sluitsnelheid minimaal is (de deur blijft bijna staan), mag de inbussleutel niet verder gedraaid worden, anders wordt de stelschroef geforceerd.